Carrier

2018
São Paulo
archival print/dibond/white frame
150-200 cm, (edition 5 + 2 a.p.)

Een landingsbaan met een doodlopende weg. São Paulo breidt zich zo snel uit dat het de groei van een van de vier luchthavens van de stad heeft geblokkeerd. De luchthaven Congonhas-Deputado Freitas Nobre werd oorspronkelijk gebouwd in 1936 buiten het stedelijk gebied van São Paulo. Tegenwoordig absorberen de omliggende gebouwen de hub bijna. Onvermijdelijke ongevallen en geluidsoverlast van een van de drukste luchthavens van Brazilië leidden tot beperking van uitsluitend binnenlandse vluchten met een beperkt aantal landingsslots en operationele tijden. Wilschut’s werk concentreert zich op de het urbane conflict dat optreedt wanneer deze twee verschillende werelden samensmelten, en reflecteert op de evolutie van megasteden in het algemeen.

Op 17 juli 2007 verongelukte TAM Linhas Aéreas-vlucht 3054 bij de landing. Het vliegtuig schoot in de felle regen door op de landingsbaan en vloog in brand tegen een tankstation nabij het vliegveld. Het was op dat moment de zwaarste vliegtuigramp in de Braziliaanse geschiedenis, met 199 doden, waarvan 12 doden op de grond. Eerder in het jaar waren stemmen opgegaan die vonden dat de luchthaven te dicht bij bebouwing lag en dat de start- en landingsbanen te kort waren. Onder piloten wordt de baan vergeleken met de landingsstrip van een vliegdekschip. Op de dag vóór het ongeval gleden twee andere vliegtuigen van de baan vanwege de slechte waterafvoer en de daaruit resulterende slechte remprestaties aquaplaning.


  • share on