Refuge

2020
São Paulo
archival print/dibond/white frame
2*130-174 cm (tweeluik), (edition 5 + 2 a.p.)

The Refuge vertelt het verhaal van een hoog gebouw dat niet meer bestaat. Diep in de nacht, op 2 mei 2018, begon het Wilton Paes de Almeida-gebouw te branden. Negentig minuten later stortte het in. Het 85 meter hoge monumentale bouwwerk implodeerde binnen enkele seconden, omarmd door vuur. Of die catastrofe nu werd veroorzaakt door, volgens verschillende beweringen, een gasexplosie, een kortsluiting in een stroomuitbreiding, of doordat de eigenaren deze in brand staken in een poging om van de krakers af te komen, het stadscentrum was getraumatiseerd. Meer dan 370 mensen die het gebouw hadden bewoond, begonnen te kamperen op het Paissandu-plein, slechts een tiental meter verwijderd van hun voormalige huis. Dit tweeluik, dat een contrast vormt met de leegte die het vuur heeft achtergelaten en de drukte van het kamp, reflecteert op hoe informele nederzettingen zich ontwikkelen en zich tot elkaar verhouden in São Paulo. In dit geval verhuizen mensen van de muren van de Evangelisch-Lutherse Kerk naar de muren van de Onze-Lieve-Vrouw Rosario van de Zwarte Mannen-kerk, waarbij ze blijven zweven tussen verschillende kwetsbare en tijdelijke locaties.


  • share on