Perforated Perspective

Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
tot 29 may 2011

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam
Postbus 2277
3000 CG Rotterdam
010 44 19 561

->

Fotograaf Hans Wilschut exposeert in Museum Boijmans Van Beuningen met de tentoonstelling Perforated Perspective; een grootschalig fotowerk over Nanjing, China. Daarnaast zijn twee monumentale werken uit Johannesburg te zien. Wilschuts levensechte beelden kijken achter de grenzen van de stedelijke werkelijkheid.

Tijdens recente reizen in China en Zuid Afrika, maakte de Nederlandse fotograaf Hans Wilschut (Ridderkerk, 1966) wereldfoto’s van stedelijke locaties. In Nanjing ontstond het beeld ‘Perforated Perspective’ en in Johannesburg maakte hij de beelden ‘Touch’ en ‘Relocation’. In Rotterdam spelen Wilschuts opnames met de architectuur van het trappenhuis van Museum Boijmans Van Beuningen.

Horizon

Perforated Perspective bestaat uit twee foto’s die werden genomen met telelens. Bij de reconstructie van de twee opnamen tot één beeld, bleek het beeld exact dezelfde maatverhouding te hebben als die van de muur bij het trappenhuis. De foto beïnvloedt de ruimte van het museum waardoor de muur als het ware wordt doorbroken. De gebouwen uit de foto worden figuurlijk achter de ruimte van het museum geplaatst, alsof het buiten is. De kijker wordt hierdoor naar de horizon getrokken.


touch, 2010, Johannesburg

Menselijke kant

Het werk Touch probeert door de strakke en formele buitenkant van een bankgebouw in Sandton, een voorstad van Johannesburg, heen te kijken. De sporen van mensen, die de luxaflex hebben beschadigd om naar buiten te kunnen kijken, leggen het verborgen sociale aspect van het gebouw bloot. Wilschut dringt door tot de kwetsbare menselijke kant van de afstandelijke hedendaagse metropool.


relocation, 2010, Johannesburg

Informele verandering

Relocation is een foto van een flatgebouw aan de rand van downtown Johannesburg. In de jaren zeventig werd het gebouwd voor een overwegend blanke bevolkingsgroep. Na het verdwijnen van de apartheid kwam het leeg te staan waarna mensen uit een township het pand illegaal betrokken. Tijdens schemering is deze informele verandering goed te volgen in de kleurrijke aankleding en accessoires achter de ramen van het gebouw . Het werk Relocation is een metafoor voor het samengaan van de eerste en de derde wereld. Dit sociale proces is in Zuid Afrika langzaam maar zeker op gang gekomen na het verdwijnen van de apartheid.

Hans Wilschut exposeerde ook in 2005 in Museum Boijmans Van Beuningen. Recentelijk waren zijn werken te zien in Shanghai, Johannesburg en Rotterdam. Tijdens de tentoonstelling ‘Perforated Perspective’ verschijnt tevens een monografie over zijn werk getiteld ‘Still Motion. Lyric Reflections on Urbanism’. Deze publicatie wordt uitgegeven door uitgeverij d’jonge Hond.
Museum Boijmans Van Beuningen toont meerdere malen per jaar nieuwe kunstwerken die een spel aangaan met een bepaalde ruimte in het museum. Perforated Perspective is nummer 14 in deze serie van ‘Interventies’.

->


  • share on