Still Motion | MKgalerie


‘Hyve’, 2010, Johannesburg

23 05 |27 06 2010
Opening Zondag 23 05 2010 17:00 hrs
MKgalerie – Rotterdam
Witte de Withstraat 53,
NL-3012 BM Rotterdam
+31 10 2130991,
mk@mkgalerie.nl
www.mkgalerie.nl
open: wo-zo 13.00-18.00 hrs

De fotowerken van Hans Wilschut kenmerken zich door een fascinatie voor sterk groeiende wereldmetropolen.
Tijdens een langdurig verblijf in Johannesburg werkte Wilschut in gebieden, die zich in tegenstelling tot zijn eerdere werk niet louter ontwikkelen door de invloed van economische groei. In downtown Johannesburg bijvoorbeeld kreeg het voormalige business centrum in het post-apartheid tijdperk te maken met de verhuizing van bedrijven naar het nabije Sandton. In het van oorsprong zakelijke centrum vond vervolgens een migratie plaats van verschillende bevolkingsgroepen; de stad veranderde drastisch.
Hans Wilschut doet in zijn monumentale fotowerken verslag van deze verschuivingen, maar abstraheert tevens het stedelijk domein. Al voelt Wilschut zich verbonden met de thematiek van een plek, het uiteindelijke beeld dat dit oplevert staat bij hem voorop. Een werk als ‘Hyve’ zinspeelt op de welvarende mens, die nog nauwelijks met de buitenlucht in aanmerking komt. We zien een van bovenaf in beeld gebracht ondergronds winkel- centrum van vijf verdiepingen. Bezoekers parkeren de auto op het parkeerdek en verdwijnen als mieren in de airconditioned onderwereld.
Van alle steden waar Hans Wilschut fotografeert doet hun indi- viduele verschijningsvorm er uiteindelijk weinig toe. Alles draait om hun wezen, hun zijn. Tezamen vormen zijn fotografische beelden, die in- en uitzoomen, één lyrische stad, een naar binnen gekeerd stedelijk landschap, dat losgezongen is van plaats en tijd. In de fotowerken van Wilschut zien we de stad dat meer is dan een staketsel van glas, staal en beton.

Bij de tentoonstelling in MKgalerie verschijnt de publicatie Still Motion. Nederlands- en Engelstalig, gebonden, 30 x 24 cm 144 pagina’s, circa 50 illustraties
uitgeverij d’Jonge Hond.


  • share on