Hidden Harbour Book

‘Hidden Harbour’, De haven van Rotterdam belicht/ Port of Rotterdam exposed’ is een boek van de Rotterdamse beeldend kunstenaar/fotograaf Hans Wilschut (1966). Voor Hidden Harbour fotografeerde Wilschut de Rotterdamse haven op het breekpunt van het licht, net voor het donker.

Hans Wilschut maakt monumentale foto’s van stedelijke en industriële landschappen, vaak ’s avonds en bij nacht. Door de foto’s langer te belichten dan noodzakelijk, tovert hij uit de stedelijke materie van stenen, glas en beton een verborgen stad te voorschijn -een stad die alleen uit licht lijkt te bestaan. Voor Hidden Harbour fotografeerde hij de Rotterdamse haven ’s avonds vanaf ongebruikelijke standpunten, zoals vanaf de giek van een kraan en de top van een olietank. Wilschut toont de complexiteit van dit gebied vol bedrijvigheid. Voor zijn lens verandert de ruwe Rotterdamse haven in een bijna buitenaardse versie van de werkelijkheid, vol verstilling, licht en kleur.

Hidden Harbour is een imposant (24 x 34 cm staand) gebonden boekwerk. In zijn essay vergelijkt auteur Bas Heijne het werk van Wilschut met buitenstaanders uit de literatuur en muziek, mensen die ons op een andere manier leren kijken naar de wereld om ons heen. Kunsthistoricus Piet de Jonge verbindt de havenfoto’s van Wilschut met zijn eerdere fotoseries waarin hij urbanisatieprocessen in metropolen vastlegde.

Teksten: Bas Heijne, Piet de Jonge
Fotografie: Hans Wilschut
Vormgeving: Zee.nl, Geïllustreerd (kleur), Gebonden, 104 pagina’s, Formaat: 24 x 34 cm
Nederlands/Engelse editie, ISBN 978-90-5662-759-1, à‚¬ 35,00
Nai uitgevers/publishers

UITVERKOCHT


  • share on