Confucity

6 09 2010- 02 2011
Erasmus Galerij
ma-vrij 9-18
Erasmus Universiteit Rotterdam
Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam

Met een expositie van de Rotterdamse kunstenaar/fotograaf Hans Wilschut sluit de Erasmus Galerij aan op het thema IT-innovatie van de opening academsich jaar 2010.

Het digitale tijdperk heeft grote invloed gehad op onze beleving van de werkelijkheid. De fotografie is mede hierdoor uitgegroeid tot een massa-medium die Eastman Kodak’s stoutste dromen niet hadden kunnen voorspellen. Zijn motto ‘iedereen kan fotograferen’ lijkt te zijn veranderd in ‘iedereen kan steeds beter fotograferen’, want we leren van onze fouten en met een druk op de delete knop wissen we onze missers. Maar hoe goed kijken wij nog?

“Met de werkelijkheid als scharnierpunt richt Wilschut zich bewust op de perceptie van de hedendaagse kijker. Deze denkt inmiddels zo gehaaid te zijn in het lezen van beelden dat hij zijn ogen nauwelijks nog de tijd geeft om echt te kijken. Blindelings wordt een beeld gescand en opgeslagen, op weg naar het volgende item dat zich aandient. Ondertussen is onze perceptie beschamend voorgeprogrammeerd geraakt, aldus Xandra de Jongh in Eyes Wide Shut.

De enorme hoeveelheid aan visuele informatie in zijn foto’s is een andere link met IT-innovatie. Eigenlijk wil Hans Wilschut met zijn fotowerken juist de tijd vertragen. Het arbeidsintensieve proces van het werken met de technische camera dwingt dit ook af. Ook zijn keuze om soms langer te belichten dan noodzakelijk leidt vaak tot een intensere beleving van het gemaakte beeld. Wilschut zelf zegt hierover: “ik wil iets van de intensiteit van het moment van opname meegeven aan de foto, een foto lijkt soms zo vluchtig te zijn gemaakt; ik heb het idee dat als er meer tijd in de opname is gestopt de foto vanzelf een meer filmisch karakter krijgt, waardoor we langer naar het beeld kijken.”

Route: tram 7 halte “Groene Wetering”. Loop het terrein op en volg de borden “Examens & Promoties”. In gebouw C gaat u de trap op en volgt u opnieuw de borden “Examens & Promoties”. Na de eerste schuifdeur vindt u de Erasmus Galerij direct rechts.
Info: kunstzaken EUR Carmen Heijmerink,T (010) 408 2802 E heijmerink@efb.eur.nl
more info


  • share on