Stadsgezichten #1

Stedelijke Fotografie Utrecht

visies op Utrecht van Hans Wilschut, Raimond Wouda, Raymond Rutting en Petra Stavast
11 maart t/m 10 april 2011
opening 10 maart om 20 uur met een inleiding van Prof. dr. Pieter Hooimeijer, hoogleraar sociale demografie aan de UU.
CBKU, Plompetorengracht 4, 3512 CC Utrecht
www.stedelijkefotografie.nl

Na Het Geheim van Utrecht werkt stichting Stedelijke Fotografie Utrecht aan een nieuwe thematische reeks foto-opdrachten. Het onderwerp is de identiteit van Utrecht en hoe deze verandert door de vele grote bouwprojecten. Raimond Wouda, Hans Wilschut, Raymond Rutting en Petra Stavast tonen in CBKU de eerste resultaten van hun verkenningen. Wouda onderzocht de rol van de Domtoren in de skyline van Utrecht, Petra Stavast zoomt in op het bijzondere asielbeleid van de stad en Hans Wilschut en Raymond Rutting richtten de camera op het stationsgebied en Hoog Catharijne.

Raimond Wouda maakt twee kleinere series binnen het thema Stadsgezichten. De eerste gaat over de stad als decor van evenementen, variërend van het bezoek van de Giro aan Utrecht tot een straatfeest in Wittevrouwen. De tweede serie – die op deze tentoonstelling wordt getoond – heeft de Dom als onderwerp. In panoramafoto’s vanaf hoge gebouwen laat Wouda zien dat de Dom visueel lang niet zo bepalend is in het stadsbeeld als wordt gedacht.

Raymond Rutting en Hans Wilschut werken beiden aan een serie over de veranderingen in het stationsgebied en op het Vredenburg. Zij fotograferen de metamorfose van de stad vanuit heel verschillende optiek. Rutting heeft een journalistieke benadering en brengt de activiteit van sloop en bouw in beeld. Wilschut maakt meer autonome beelden van de stad, vaak bij avond. Hij kiest onverwachte standpunten en uitsneden, waardoor Utrecht zich van een heel andere kant laat zien.

Petra Stavast is medio 2010 begonnen aan een serie over asielzoekers in Utrecht, omdat de Gemeente Utrecht besloot tegen het besluit van het Ministerie van Justitie in de noodopvang voor asielzoekers te blijven subsidiëren. Stavast portretteert een groep mensen die deelname aan de toekomst van Utrecht wordt ontzegd. Op de tentoonstelling is een eerste filmisch portret van enkele asielzoekers te zien.

De tentoonstelling Stadsgezichten #1 laat verschillende perspectieven op de stad zien en vormt in haar geheel een verrassend en rijk geschakeerd beeld.

Donderdag 31 maart vanaf 20.00 uur vertellen Wouda, Rutting, Stavast en Wilschut (onder voorbehoud) over de totstandkoming van hun stadsgezichten en geven ze hun visie op de – al dan niet veranderende – identiteit van Utrecht.


  • share on