Aanwinst

 

Ter gelegenheid van het 25-jarigjubileum van Hogeschool Rotterdam is in de Kunsthal een ruime selectie werken uit het kunstbezit van de hogeschool te zien. De collectie kunstwerken is zeer gevarieerd en getuigt van gedurfde aankopen voor de hoofdlocaties van de hogeschool.De tentoonstelling markeert twee decennia verzamelen met oog voor tegendraadsheid en donkere romantiek. Werken van aankomende talenten zoals Koen Taselaar en Barbara Helmer zijn te zien naast werk van kunstenaars die hun sporen al verdiend hebben onder wie Vanessa Jane Phaff en Jos van Merendonk.

Gedurfde aankopen
De kunstcollectie van de hogeschool telt ruim honderd werken van meer dan tachtig kunstenaars, die op een enkeling na, als oud-student of docent van de Willem de Kooning Academie hun professionele sporen hebben verdiend. Van 44 verschillende kunstenaars zijn in de tentoonstelling werken te zien die sterk variëren in thematiek, techniek,medium en formaat. Als startpunt in de tentoonstelling is een klein, krachtig drieluik op papier van Henri Jacobs te zien, de eerste aankoop uit 1995. Daar tegenover hangt de meest recente aankoop die dateert van december 2011, een groot, exuberant drieluik op doek van koninklijk laureaat Marie Civikov. De tentoonstelling gaat in op de verschillende verwantschappen tussen de vele werken. Van abstracte en onderzoekende schilderkunst in het werk van Maarten Janssen en Ronald de Bloeme tot verfijnde tekeningen over de kwetsbaarheid van de mens van Juul Kraijer en Sarah van der Pols en desolate stadsbeelden van Hans Wilschut en Edwin Zwakman.

Uitgebreide kunstcollectie
In 1994 nam Hogeschool Rotterdam, waar de Rotterdamse Willem de Kooning Academie deel van uitmaakt, het initiatief om een kunstcollectie op te bouwen. Alsmaatschappelijk betrokken onderwijsinstelling die stevig in de Rotterdamse samenleving is verankerd, draagt de hogeschool graag bij aan het bevorderen van kunst en cultuur in Rotterdam. Sindsdien beheert een onafhankelijke kunstcommissie de collectievorming met een bescheiden budget. Tegelijkertijd weten studenten en medewerkers zich omringd en geïnspireerd door een gevarieerd kunstaanbod inde publieke ruimtes van de hogeschool.

Kunsthal Rotterdam

Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
www.kunsthal.nl


  • share on