Maestro van Wittel- Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht

Kunsthal KAdE en Museum Flehite nodigen u uit voor de tentoonstelling Maestro van Wittel-Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht vanaf zaterdag 26 januari 2019.
Kunsthal KAdE en Museum Flehite laten Nederland kennis maken met een wereldberoemde Hollandse meester die in thuisland Nederland bij velen onbekend bleef.

26 January – 5 May 2019 

Caspar van Wittel, Darsena Napels, ca. 1700-1718, olieverf op doek, 74 x 171,8 cm, © Carmen Thyssen-Bornemisza Collection on loan at the Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

Hans Wilschut, Darsena Napoli, 2019, archival print op dibond, 150-200 cm © Hans Wilschut

Caspar Adriaensz. van Wittel (1653-1736), ofwel Gaspare Vanvitelli, werd geroemd en geëerd in zijn tweede vaderland Italië. Hij schilderde in de zeventiende en achttiende eeuw Rome, Napels en Venetië tot in de kleinste details en beïnvloedde beroemde Italiaanse schilders van stadsgezichten als Canaletto en Bellotto. Van Wittel werd geboren in Amersfoort, vertrok rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar zijn geboorteland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. In Nederland bevinden zich slechts enkele tekeningen en één gouache: ‘Gezicht op Amersfoort’ in Museum Flehite. Met de tentoonstelling Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht eren Museum Flehite en Kunsthal KAdE van 26 januari tot en met 5 mei deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Het plaatst zijn omvangrijke oeuvre in de context van zijn Nederlandse leerperiode en zijn invloed op de latere Italiaanse vedutisten.

Canon van de Nederlandse kunstgeschiedenis
In de tentoonstelling in Kunsthal KAdE komt het hele verhaal ‘Van Wittel’ aan bod. De plekken die hij schilderde, de stijl die hij ontwikkelde, zijn Nederlandse wortels, zijn adellijke opdrachtgevers en zijn onmiskenbare invloed in Italië. Met dit retrospectief willen Museum Flehite en Kunsthal KAdE Caspar van Wittel, Gaspare Vanvitelli, zijn plek in de canon van de Nederlandse kunstgeschiedenis geven, als maestro van het (Italiaanse) stadsgezicht.

Naast zijn kenmerkende perspectief is Van Wittel bekend om zijn precisie in de weergave van de architectuur, zijn verbeelding van de ‘nieuwe’ stad en zijn aandacht voor de figuren die zijn straatscènes bevolken. Eigenschappen die Hans Wilschut ook noemt over zijn werk. ,,Met mijn fotowerken richt ik mij op de stad als architectonische en sociale ruimte en het spanningsveld daartussen. Ik behandel daarbinnen thema’s als globalisering, migratie, urbanisatie en wereldeconomie. Ik leg het vluchtige leven vast door niet de acteurs in dat grote toneelstuk te fotograferen, maar het decor’’, zegt hij.

De overeenkomsten en verschillen maken het interessant om toen en nu te vergelijken. In de tentoonstelling worden de fotowerken van Wilschut tussen de schilderijen van Van Wittel getoond, als eigentijdse vedute-stukken.

kunsthal KAdE
Eemplein 77 (Eemhuis)
3812 EA Amersfoort
The Netherlands
Open tuesday-sunday 11-17

www.kunsthalkade.nl
info@kunsthalkade.nl


  • share on