Skyscraper

2019
São Paulo
archival print/dibond/white frame
150-193,2 cm, (edition 5 + 2 a.p.)

‘De hoogste’ is een voorvoegsel dat, wanneer toegepast op architectouur, vaak staat voor kwetsbaarheid en een traumatische geschiedenis, in tegenstelling tot kracht en succes. Dit is zeker het geval met het Martinelli-gebouw in het centrum van São Paulo. De dertig verdiepingen gebouwd door Giuseppe Martinelli leken in 1934 te onveilig. Het feit dat het bouwwerk werd ingehuldigd als het hoogste gebouw in Latijns-Amerika diende niet als positieve promotie. De ondernemer probeerde de situatie te redden met een stunt: hij besloot op de bovenste kasteelachtige verdiepingen te gaan wonen om de veiligheid van het gebouw te bewijzen. Hij ging echter failliet. Het gebouw werd in de jaren ’70 twee keer volledig gerenoveerd, wat het niet behoedde voor het lot van een kraakpand. Vervolgens viel het in handen van de departementen voor gemeentelijke huisvesting en ruimtelijke ordening, voordat het uiteindelijk toeristen verwelkomde op het dak. Helaas werd het dak ook ontdekt als perfecte locatie om vanaf te springen, door mensen met een doodswens. Winkels met twee verdiepingen, hoogbouw en een gebouw dat volledig bedekt is met plastic vormen een eclectische omgeving, een vernederende herinnering voor iedereen dat ‘de hoogste’ een relatieve uitspraak is.


  • share on