Column

2021

Hong Kong
archival print/dibond/white frame
150-198 cm, (edition 5 + 2 a.p.)

In Hongkong, beheert de Mass Transit Railway Cooperation (MTR) zo’n 130.000 woningen, 1 miljoen vierkante meter kantoorruimte en een vergelijkbaar aantal andere commerciële panden. De MTR is een projectontwikkelaar die ook een metrosysteem beheert. Toen de openbare organisatie in 1975 werd opgericht, verkocht of gaf de regering van Hongkong MTR-land onder of nabij haar stations, onder voorwaarde dat de MTR deze zou ontwikkelen. De inkomsten zouden het transportsysteem moeten ondersteunen zonder overheidssubsidie. Het is inmiddels een bekende typologie van Hong kong. Bovenop een metro lijn wordt een station gebouwd met daarop een parkeergarage, een winkelcentrum en nog eens daarbovenop tot de wolken reikende appartementen. De dikke pilaren die in de metro stations soms de ruimte ontnemen dragen dit gewicht. De vastgoedactiviteiten van MTR zijn zeer lucratief. De belangen van het bedrijf reiken tot op het vasteland van China, waar het werkt aan een vergelijkbaar model, maar ook in Zweden, waar het de metro van Stockholm beheert en in het Verenigd Koninkrijk, waar het de London Overground op zich heeft genomen.


  • share on