Sasol

Sasolburg

2022
archival print/dibond/grey frame
68,7-100 cm, (edition 5 + 2 a.p.)

Het vloeibaar maken van kolen was een belangrijk onderdeel van Hitlers vierjarenplan van 1936 en werd een integraal onderdeel van de Duitse industrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog moest Duitsland de productie van synthetische brandstof stopzetten, omdat dit werd verboden door de conferentie van Potsdam in 1945.

Zuid-Afrika ontwikkelde zijn eigen CTL-technologie in de jaren vijftig tijdens de apartheid. De South African Coal, Oil and Gas Corporation (Sasol) werd in 1950 opgericht als onderdeel van het industrialisatieproces dat de Zuid-Afrikaanse regering essentieel achtte voor verdere economische ontwikkeling en autonomie. Zuid-Afrika had geen binnenlandse oliereserves, en dit maakte het land zeer kwetsbaar voor verstoring van de aanvoer van buitenaf, zij het om verschillende redenen op verschillende tijdstippen.

Een van de eerste steenkoolvervloeiers werd opgericht in Sasolburg in 1954, een industriestad in het uiterste noorden van de Vrijstaat, vlakbij de grens met Gauteng.


  • share on