Beyond Architecture – Architecture beyond

Hoe beïnvloeden beeldende kunst en architectuur elkaar en omgekeerd? Schuilt er een kunstenaar in de architect en andersom? Dat wordt onderzocht in de expositie BEYOND ARCHITECTURE – ARCHITECTURE BEYOND (BA-AB).

Vertrekpunt van deze tentoonstelling in 37PK én ABC, is een eerbetoon aan de tachtigjarige kunstenaar Marinus Fuit en diens opmerkelijke oeuvre. De tentoonstelling BA-AB verenigt werk van Marinus Fuit met dat van een twaalftal landelijk bekende kunstenaars en met het werk van een drietal gerenommeerde architectenbureaus. De titel van de expositie is een verwijzing naar de publicatie Beyond Architecture – Imaginative Buildings and Fictional Cities (Klanten/Feireiss, Gestalten, Berlijn 2009). Dit boek richt zich op de sterke band tussen stad, (toegepaste) kunst, architectuur en het maatschappelijk leven. Het geselecteerde werk en de presentaties in zowel 37PK als in het ABC zijn samengesteld door gastconservator Aart van der Kuijl (kunsthistoricus, publicist/journalist).

De geselecteerde werken van kunstenaars Hans Wilschut, Frank Havermans, Jeroen Kramer & Stijn van Kervel, Kim Habers, Esther Tielemans, Jan Maarten Voskuil, Krijn de Koning, Michael Jacklin, Robert Lambermont, Daniel vom Keller en Peter Bes en architectenbureaus BARCODE ARCHITECTS, DOK ARCHITECTEN, MAX VAN AERSCHOT ARCHITECT op de expositie BA-AB reflecteren verschillende en specifieke aspecten uit het oeuvre van Marinus Fuit.

“Zo zijn de indringende beelden (‘dystopische nocturnes’) van fotograaf Hans Wilschut in veel opzichten het tegengestelde van Fuit’s ‘cityscapes’ met hun immer staalblauwe luchten.”

_hollidayinn
Holiday Inn, Beirut, 2010, foto Hans Wilschut, courtesy Ron Mandos

Expositieperiode: 27 juni – 23 augustus
Locaties: 37PK Groot Heiligland 37 en ABC Architectuurcentrum Groot Heiligland 47
Geopend: di – za 12.00 – 17.00 / zo 13.00 – 17.00
Toegang gratis

Opening in ABC: 27 juni, 16:00 uur door Jack van der Hoek, Wethouder Cultuur Haarlem.


  • share on