Gevaar en Schoonheid

Uitnodiging Turnerdef

Directeur en medewerkers van Rijksmuseum Twenthe nodigen u van harte uit voor de opening van

Gevaar & Schoonheid
Turner en de traditie van het sublieme

5 september 2015-3 januari 2016

Voorafgaand aan de opening bent u van harte welkom bij de lezingen over Turner om 14.00 uur en 15.00 uur (vrije inloop).

Opening op zondag 6 september 2015 om 16.00 uur.
De opening zal worden verricht door Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel.

Op vertoon van deze uitnodiging heeft u toegang tot het museum. Het volledige openingsprogramma kunt u vinden op onze website. In verband met de beperkte plaatsen in de Gobelinzaal verzoeken wij u om vooraf te reserveren door een mail te sturen naar opening@rijksmuseumtwenthe.nl met vermelding van uw naam en aantal personen. De bevestiging van RMT op uw reservering is uw plaatsbewijs. Gelieve deze uit te printen en mee te nemen.

Joseph Mallord William Turner (1775 – 1851) is voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Er zijn maar weinig kunstenaars die de kunstgeschiedenis zo hebben beïnvloed als hij. Het Franse Impressionisme van Claude Monet of het Nederlandse luminisme van Jan Toorop en Jan Sluijters, die de pure sensatie van licht probeerden vast te leggen in verf, is zonder Turner ondenkbaar. Een kunstenaar die zich weliswaar baseerde op klassieke, mythologische verhalen en op de 17de eeuwse Hollandse landschapsschilderkunst maar die vervolgens nieuwe wegen insloeg, anders dan het gebaande pad van zijn tijdgenoten.

Met deze dubbeltentoonstelling maken Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie de sleutelrol van Turner in de Europese kunstgeschiedenis zichtbaar.

Het is de eerste museale presentatie in Nederland sinds vijfendertig jaar waarin het werk van Turner centraal staat. In Rijksmuseum Twenthe maakt u kennis met schilderijen, aquarellen, dagboeken en tekeningen van Turner en met de werken die Turner inspireerden. Daarnaast toont het museum werk van kunstenaars die zich door Turner lieten inspireren, zoals Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Marino Marini, Anne Wenzel, Erik Odijk en Hans Wilschut.

Rijksmuseum Twente
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede
t +31 (0)53-4358675
info@rijksmuseumtwenthe.nl
www.rijksmuseumtwenthe.nl


  • share on