Palepolis (Pizzofalcone)

Napoli

2023
archival print/dibond/white frame
129-170 cm, (edition 5 + 2 a.p.)

Op Monte Echia (Pizzofalcone) ontstond destijds de oude stad van Napels. Het begon met de nederzetting van de Oude Stad of Parthenope in het oude Griekenland. Na het ontstaan raakte de oude stad ontvolkt door de opkomst van de Nieuwe Stad of Neapolis naast Monte Echia.

Ten tijde van het Romeinse Rijk behoorde Monte Echia tot de villa van Lucius Lucullus. Resten van de villa werden hier teruggevonden. Na de val van het West-Romeinse Rijk werd het hoogland van Monte Echia akkergrond. In de vroege Middeleeuwen woonden er Byzantijnse monniken.

Onder het bewind van de Spaanse onderkoningen van Napels werd een kazerne opgericht op Pizzofalcone. De ligging van de heuvel boodt de Spanjaarden grote strategische voordelen. 

In de 19e eeuw werd een tunnel door de heuvel gegraven. Deze kwam evenwel nooit af: de Galleria Borbonica. Tijdens de aardbeving van 1862 zakte een stuk van de heuvel weg. De tufstenen dijk om de heuvel was door regen verzadigd en daardoor ernstig verzwakt geraakt.


  • share on