Solfatara

Pozzuoli

2024
archival print/dibond/white frame
150-198 cm, (edition 5 + 2 a.p.)

De enige van de drie vulkanen van Pozzuoli die nog actief is dateert van 1198. De Solfatara vulkaan heeft een hoogte van 458 meter en kwam voort uit een freatische eruptie. Dat betekent dat het magma in contact kwam met het grondwater, waardoor er stoom en verpulverd gesteente werden uitgestoten. In de Romeinse oudheid stond deze vulkaan bekend als Forum Vulcani en werd beschouwd als heilzame bron. De vulkaan is nog maar beperkt actief, maar heeft nog wel vele solfataren, een naar de vulkaan vernoemd type van fumarolen. De Solfatara ligt in een vulkanisch gebied Campi Flegrei in Italië dat veroorzaakt wordt door de Alpiene orogenese, waarbij de Afrikaanse plaat met de Euraziatische plaat botst. Solfatara is één van de meest actieve gedeeltes van deze supervulkaan. Sinds 2017 is de Solfatara krater vanwege een ernstig incident met bezoekers gesloten voor publiek. De daarnaast gelegen camping veranderde sindsdien in een ruïne.


  • share on